Door een technisch defect kregen heel wat geabonneerden de nieuwsbrief volledig in het zwart te zien. In deze versie zou dit probleem opgelost moeten zijn. Onze excuses voor het ongemak en het mogelijk tweemaal ontvangen van deze nieuwsbrief. Beste, Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van het Varkensloket. Als verlengde van onze website houden we je zo graag op de hoogte van o.a. recente artikels, onderzoeksresultaten, brochures en nieuwe projecten waar je aan kan deelnemen. |
|
|
Recente onderzoeksresultaten uitgelicht |
Op 9 mei presenteerden ILVO-onderzoekers de nieuwste inzichten en toepasbare resultaten uit het varkensonderzoek dat ILVO samen met partners uitvoert. Hittestress, hernieuwbare energie, voedermanagement, uniformiteit en vleeskwaliteit kwamen onder meer aan bod. Bekijk de presentaties. |
|
|
|
|
Warme dagen op komst? Check de kans op hittestress met de THI tool |
|
|
De Temperature-Humidity Index (THI) is een maat voor het voorspellen van hittestress bij je varkens. Deze index wordt berekend op basis van omgevingstemperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Een eenvoudige tool helpt je hierbij. Bij een THI hoger dan 75 moet je waakzaam zijn voor de mogelijke effecten van hittestress (snellere ademhaling, stijgende rectale temperatuur). Bij een THI hoger dan 84 kunnen de gevolgen voor de diergezondheid en het -welzijn zeer groot zijn. Lees op de Coolpigs-projectpagina meer over de mogelijke hittestress-reducerende maatregelen die je kan nemen. Bij deelname aan het project voorzien we je stal ook van een klimaatsensor (zie oproep onderaan de nieuwsbrief)! |
|
|
K.B. castratie met lokale verdoving en analgesie |
|
|
Op 9 mei werd een nieuw Koninklijk Besluit (K.B.) gepubliceerd met betrekking tot castratie. Hierin staat dat de verantwoordelijke van een varkensbedrijf mannelijke biggen van maximaal 7 dagen mag castreren met lokale verdoving en analgesie. Dit moet gebeuren onder direct toezicht van de bedrijfsdierenarts, waarmee een schriftelijk akkoord moet worden opgemaakt. De bedrijfsdierenarts stelt de verdovende middelen die nodig zijn voor de castratie op het ogenblik van de chirurgische ingreep ter beschikking aan de verantwoordelijke van het varkensbedrijf. Er blijft dus geen voorraad achter op het varkensbedrijf. Eind mei organiseerden departement Landbouw en Visserij, Belpork, Dierenwelzijn Vlaanderen en Varkensloket een webinar waarin een Deense varkenshouder en onderzoeker hun praktische ervaringen deelden over castreren onder lokale verdoving door middel van een injectie toegepast door de varkenshouder. Het webinar zal - na Nederlandse ondertiteling - binnenkort via de organisatoren ter beschikking worden gesteld. |
|
|
Hoe presteren vleesvarkens gevoederd met bijproducten? |
Wat als alle granen en soja uit een varkensvoeder worden vervangen door bijproducten? In welke mate beïnvloedt dit de dierprestaties, de karkas- en de vleeskwaliteit? ILVO, Universiteit Gent en KU Leuven gingen met deze vragen aan de slag binnen het Flanders’ FOOD project Future Flemish Pig. Met het evenwichtig geformuleerde bijproductenvoeder hadden varkens uit twee eindbeertypes een vergelijkbare voederconversie en vleespercentage. Voederopname, groei en karkasrendement lagen evenwel iets lager vergeleken met een graan- en sojarijk voeder. Het vlees werd als even smakelijk ervaren. Lees het volledige artikel. |
|
|
|
|
Update aminozuurverteringscoëfficiënten en -behoeften |
Op 1 en 2 juni organiseerde CVB themamiddagen waarin de belangrijkste onderzoeksbevindingen werden gepresenteerd die zijn uitgevoerd in kader van het PPS-project “Voeding op maat”. De nieuwe gestandaardiseerde ileale verteerbaarheid (SID) aminozuur verteringscoëfficiënten voor voedermiddelen en de aangepaste SID aminozuurbehoeften voor biggen werden opgenomen in de CVB-veevoedertabel en het Tabellenboek veevoeding Varkens 2023. Bekijk het verslag van de themanamiddagen en een link naar de presentaties. |
|
|
|
|
Weerbare boeren en varkens |
Eind juni eindigden twee West-Vlaamse leaderprojecten (Inagro, Boerenbond en DGZ) die focusten op de weerbaarheid van zowel varkenshouders als varkens. Dertien handige, aan bioveiligheid gelinkte protocollen, helpen je op weg om de ziekteverspreiding te beperken en de diergezondheid te verhogen op het bedrijf. Daarnaast werd ook ingezet op het communiceren met bezoekers, de rechten en plichten van varkenshouders bij een controle, en mentale rust. Alle info is terug te vinden op volgende
webpagina. |
|
|
|
|
Online cursus hokverrijkingsmateriaal |
|
|
Vlaanderen mikt op 5% bio |
|
|
Het Strategisch Plan Bio 2023-2027 vertrekt vanuit het idee dat alleen een gebalanceerde groei van vraag en aanbod voor een verdere duurzame groei van de biosector in Vlaanderen kan zorgen. Faire prijzen voor de biolandbouwer horen hierbij. In het nieuwe plan komt de nadruk dan ook meer op de vraagzijde te liggen. Alleen een toename van het bioareaal en het aanbod aan bioproducten nastreven, is immers zinloos als de consument niet volgt. In het plan zijn dan ook heel wat acties opgenomen die hier specifiek op inzetten.
Lees hier het Strategisch Plan Bio. |
|
|
|
|
Gezocht! Bedrijven met koelsystemen |
Binnen het Coolpigs-onderzoeksproject wordt de effectiviteit van verschillende koelsystemen geëvalueerd. Daarom zijn wij op zoek naar bedrijven die hun ervaringen met hun koelsystemen willen delen. Wil je ontdekken hoe effectief jouw stal is in het bestrijden van hittestress? Klik dan op deze link en ontvang een geavanceerde klimaatsensor van het Coolpigs-team. Zo krijg jij, het Coolpigs-team en andere varkenshouders zicht op de meest efficiënte koelsystemen. |
|
|
Bevraging omtrent doden van varkens |
|
|
Sommige varkens zijn er niet goed aan toe. Hoe en wanneer maak jij deze keuze om een varken te euthanaseren? Hoe leg je dit uit aan je (anderstalige) medewerkers? Welke methoden heb je ter beschikking en welke kies je om het doden snel en pijnloos te laten verlopen? Binnen een recent gestart project wil Universiteit Antwerpen een leidraad opstellen om deze keuze te vergemakkelijken en praktijkgericht opleidingsmateriaal ontwikkelen om de diverse dodingsmethoden correct te gebruiken. Via een bevraging (max. 10 minuten) krijgt men graag zicht op wat haalbaar en voor de sector belangrijk is. |
|
|
|
|
Heb je een vraag over de varkenshouderij? Of een suggestie/opmerking over de nieuwsbrief of de website? Contacteer ons via het handige contactformulier! |
|
|
|
|
|