Is deze mail niet goed leesbaar? Surf dan naar de online versie

Beste,

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van het Varkensloket. Als verlengde van onze website houden we je zo graag op de hoogte van o.a. recente artikels, onderzoeksresultaten, brochures en nieuwe projecten waar je aan kan deelnemen.

Agenda

Najaar 2020

ILVO Webinars Veehouderij

Vanaf 26/11, wekelijks op donderdag van 11u tot 12u

Fysieke studiedagen kunnen wegens corona helaas niet doorgaan. Daarom slaan het Varkensloket, Pluimveeloket en Rundveeloket de handen in elkaar en organiseren we dit najaar 5 gratis webinars. Voor meer informatie over het programma en inschrijven: klik hier.

•

26/11: Alternatieve eiwitbronnen in de veehouderij, wat heeft ILVO te bieden?

•

3/12: Op een rendabele manier lekker varkensvlees produceren

•

10/12: Hoe werkt ILVO mee aan een futureproof pluimveehouderij?

•

17/12: Aandacht voor dierenwelzijn in de veehouderij

•

14/01: ILVO onderzoek voor productief rundvee met aandacht voor emissies

Webinars handvatten voor een varkenshouderij met een lager antibioticagebruik
•

28/10: De individuele cijfers: een bank vooruit of niet?

•

25/11: Verbeteren, ja maar hoe?

•

16/12: Reduceren, reduceren: wanneer is het einddoel in zicht?

Nieuw op www.varkensloket.be

Alternatieven voor onverdoofd gecastreerde varkens vinden stilaan ingang in Europa
Er is niet één beste alternatief voor onverdoofde chirurgische castratie bij biggen. Afhankelijk van het gewenste vleesproduct en de marktvraag zijn zowel immunocastratie, verdoofde chirurgische castratie en het niet castreren in combinatie met werkbare berengeurdetectietools, valabele opties die in Europa naast elkaar kunnen bestaan.

Consumenten staan er alvast niet huiverig tegenover. Dat is de conclusie van een Europees netwerk (COST IPEMA) rond alternatieven voor biggencastratie waaraan ILVO samen met andere kenniscentra en stakeholders uit heel Europa deelnam.

Lees meer

Haalbare bedrijfsstrategieën om berengeur te reduceren

Een optimaal sensorisch detectieprotocol voor berengeur en aantoonbare reductie-effecten van aangepast voeder en immunocastratie op het voorkomen van berengeur, dat is het resultaat van het doctoraat van Evert Heyrman, onderzoeker aan ILVO, UGent en KU Leuven. Het onderzoek toonde aan dat het risico op berengeur - dat kan voorkomen wanneer chirurgische castratie achterwege wordt gelaten - niet volledig geëlimineerd wordt door welke reductiestrategie ook.

Hierdoor blijft het toepassen van een geschikte detectiemethode in het slachthuis de meest kritische factor voor een succesvolle transitie naar een varkenshouderij zonder (onverdoofde) chirurgische castratie.

Lees meer

Zet zelf je bioveiligheid op scherp met Biocheck

Bioveiligheid is een brandend actueel thema. Door de COVID-19 pandemie krijgen we er allemaal mee te maken in ons dagelijkse leven. Bioveiligheid draait immers om het voorkomen van ziekte-insleep in je bedrijf of in het geval van COVID-19 je gezin (externe bioveiligheid) en het voorkomen van circulatie van ziekte binnen je bedrijf of je gezin (interne bioveiligheid).

Voor varkenshouders op zich geen nieuwigheden, maar toch extreem belangrijk in tijden van Afrikaanse varkenspest en striktere doelstellingen wat betreft verdere antibioticareductie. De Biocheck (ontwikkeld door UGent) biedt je een handige checklist waarmee je de bioveiligheid op je bedrijf kan scoren en verbeteren.

Meer info

Graag je mening over onderzoeksprioriteiten voor antibioticagebruik en -resistentie

Op welke gebieden moet meer aandacht worden besteed aan onderzoek, ontwikkeling en beleid ter bevordering van de diergezondheid en een verstandig gebruik van antibiotica in de veehouderij? Neem de tijd om deze korte enquête in te vullen en te delen. De resultaten worden begin 2021 kenbaar gemaakt.


Lees ook de recentste DISARM-nieuwsbrief.

DISARM staat voor Disseminating Innovative Solutions for Antibiotic Resistance Management en is een samenwerking tussen boeren, dierenartsen, adviesdiensten, academici en de industrie.

Oproep

Gezocht: Vleesvarkenhouders met buitenvarkens (biologisch of vrije uitloop) die welzijnsapp willen testen

Een app die je geautomatiseerde feedback geeft om het welzijn van je varkens te verbeteren, die je de mogelijkheid biedt om je resultaten anoniem te vergelijken met collega's en die een goede marketingtool kan zijn om aan de consument te laten zien dat je dierenwelzijn belangrijk vindt. Zo’n app werd ontwikkeld binnen het Europese PPILOW project.

We zoeken gemotiveerde vleesvarkenhouders (biologisch of vrije uitloop) die vanaf eind 2020 gedurende twee jaar de app willen gebruiken. Hier staat een kleine financiële vergoeding tegenover. Wil je meer info? Contacteer Evelien Graat via evelien.graat@ilvo.vlaanderen.be.

 

Dit project is gefinancierd uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr.  816172.
Een betere gezondheidsstatus voor je biggen via ‘Optimaal Speenmanagement’

De speenperiode is een kritische fase voor de biggen waarbij al eens speendiarree of andere gezondheidsproblemen opduiken en mindere groeiprestaties worden gehaald. Er wordt dan vaak naar antibiotica of preventief naar zinkoxide gegrepen. Maar eind 2020 zal ook het preventieve gebruik van zinkoxide niet meer toegelaten zijn.

Hoog tijd om te zoeken naar alternatieve methodes om de speenfase probleemloos door te komen! Laat je begeleiden via het demoproject “Optimaal speenmanagement: gerichte coaching naar een betere gezondheidsstatus”.
Meer info en inschrijven

In- en uitschrijven op deze mailing kan via het Privacy Center