Is deze mail niet goed leesbaar? Surf dan naar de online versie

Agenda

4 september 2019

Kick-off meeting PPILOW project - verbeteren van het welzijn van varkens en pluimvee gehouden onder biologische omstandigheden en vrije-uitloopsystemen
 

25 september 2019 - save the date

Studienamiddag Kraamstalmanagement (Aalter) met oa Anita Hoofs & Bas Kemp - Wageningen University & Research (WUR) als sprekers!

Nieuw op www.varkensloket.be
Veetournee 2019

Het voormiddagluik focuste op het positief communiceren met de directe omgeving over het houden van dieren. Hier kregen de deelnemers concrete tips over hoe je best (niet) reageert op negatieve communicatie over de veehouderij, zeker als het gaat om maatschappelijke thema’s zoals klimaatverandering, dierenwelzijn en milieu.

De namiddagsessies voor de varkens focusten op staartbijtrisico’s, kraamstalmanagement, individuele dieropvolging bij vleesvarkens en gezondheidsmonitoring via geluidstechnologie.

Bekijk de presentaties.

Handboek over welzijn en gezondheid van varkens

Het handboek 'Een betere gezondheid en welzijn voor varkens' (pdf), initieel ontwikkeld tijdens het internationale ProPig-project (2015), werd recent vertaald in het Nederlands. Het handboek is ontworpen om biologische varkenshouders te ondersteunen in hun dagelijkse werk om gezonde varkens te houden en om mogelijke ziektesymptomen vroegtijdig te herkennen. Ook gangbare varkenshouders kunnen hier nuttige tips uit halen.

Bestel je papieren exemplaar.

Optimaliseer het slachtgewicht via de rekentool slachtdoordacht.be

In het artikel ‘Je vleesvarkens optimaal afleveren een must in moeilijke omstandigheden!’ simuleerden we via de ILVO-tool Slachtdoordracht het optimaal slachtgewicht op korte termijn (m.a.w. bruto saldo per varken). Hierbij komt het neer op het goed kunnen inschatten en een balans vinden tussen de extra kosten en opbrengsten door het vroeger of later afleveren van de vleesvarkens. De evoluties in groei en voederconversie moeten ook nauwkeurig worden gemonitord.

Maar op bedrijfsniveau moet je de optimalisatie van het slachtgewicht ook op langere termijn bekijken. Het komt dan niet meer neer op het optimaliseren van het bruto saldo per varken, maar van het bruto saldo per varkensplaats per jaar. Lees er meer over in het 2de artikel ‘Optimaliseren van het slachtgewicht op lange(re) termijn: bekijk het per varkensplaats per jaar en top maximaal 1 keer uit’.

Dierenwelzijn kan nu eenvoudig gecheckt worden via een handige zelfscan!

ILVO ontwikkelde onlangs een dierenwelzijnsapp op vraag van Boerenbond. Met deze app is het als varkenshouder mogelijk om zelf op vrijwillige basis het welzijnsniveau van de dieren op je bedrijf in te schatten. Er bestaan zelfscans per diercategorie, nl. voor biggen, zeugen en vleesvarkens. Daarnaast zijn er ook voor rundvee en pluimvee zelfscans beschikbaar. Maar wat wordt nu precies gevraagd in de app en wat kan je met de resultaten aanvangen?

Meer info.

Projecten

PRRS-programma draait op volle toeren

De focus binnen het PRRS-programma in Vlaanderen ligt vandaag op de KI-centra en de berenopfokbedrijven.

Daarnaast wordt ook ingezet op het verdiepen van de bestaande PRRS-Monitor Biggen.

De deelnemende varkenshouders krijgen een rapport dat de evolutie van de PRRSV-status van de afgelopen twee jaar overzichtelijk weergeeft. Bovendien kan men zich aan de hand van dit rapport ook positioneren ten opzichte van andere deelnemende bedrijven. Daarbovenop krijgt men een overzicht en een vergelijking van de PRRS-stammen die al werden gevonden op het bedrijf.

Twee Gidsen met tips en adviezen over een goede bioveiligheid werden opgesteld: ‘Gidsen voor Goede praktijken KI-centrum’ en ‘Gidsen voor Goede praktijken Berenleveranciers’.

Meer info.

Gezondheidsmonitoring via geluidstechnologie - Nieuwsbrief 3

De derde nieuwsbrief (pdf) van het demoproject ' Gezondheidsmonitoring via geluidstechnologie bij vleesvarkens' geeft een overzicht van mogelijke maatregelen om ademhalingsziektes te voorkomen. De focus ligt hierbij op bioveiligheid, management en klimaat.
Het doel van het demonstratieproject is om de Vlaamse varkenshouders bewust te maken van de nieuwe mogelijkheden op het vlak van precisieveehouderij, namelijk continue monitoring van het hoestgedrag bij vleesvarkens.

 

In- en uitschrijven op deze mailing kan via het Privacy Center