Is deze mail niet goed leesbaar? Surf dan naar de online versie

Beste,

 

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van het PLUIMVEELOKET. Als verlengde van onze website houden we je zo op de hoogte van recente artikels, pluimveenieuws en komende activiteiten voor de pluimveesector.

Agenda

•2/3: Studie- en netwerknamiddag rond water in de landbouw (Rumbeke-Beitem)
•17/3: CVB-seminarie Toekomstgerichte voederwaardering (Wageningen)
•22/3 & 28/3: Studienamiddag vaccinatie bij vleeskuikens (Geel & Roeselare)
•24/3: VEMIS-studiedag 'Vlaams emissieonderzoek in de kijker (Melle)
•3/5: Finaal disseminatie-event Best Practice Hens (Brussel)

Uitgelicht: PhD kastanjetannines in pluimveevoeding

Eind januari verdedigde Kobe Buyse met verve zijn doctoraatsonderzoek rond het werkingsmechanisme van kastanjetannines bij pluimvee. Dit onderzoek liep aan het ILVO i.s.m. UGent en Sanluc. Uit het onderzoek kwam naar voor dat kastanjetannines voordelen kunnen bieden naar zowel darmgezondheid als schaalkwaliteit, maar dat dosering en tijdstip van toediening van groot belang zijn. Meer info bij Kobe Buyse.

Nieuwe artikels

•Hoe hou je het best poeljen of leghennen in alternatieve huisvestingssystemen? 'Best Practice Hens' lanceerde recent enkele praktische samenvattingen
• Duurzame pluimveeproductie in al zijn facetten

Nieuws uit projecten

•Eindrapport alternatieve wormbestrijding bij (bio-)leghennen

Eind december liep het CCBT-project Altbioleg rond alternatieve wormbestrijdingsmiddelen bij bio-leghennen af. ILVO, Bioforum en UGent stelden vast dat worminfecties sneller vastgesteld kunnen worden via autopsie en bloedanalyses dan via eitjestelling in de mest. Worminfecties (vooral Capillaria) kunnen wel degelijk een negatieve impact hebben op de legprestaties. Bekijk het eindrapport. Meer info bij Annatachja De Grande.

•Studiemoment van Best Practice Hens te herbekijken

Op 12/1 vond een studiemoment plaats rond de beste praktijken bij het houden van poeljen en leghennen in niet-kooisystemen in kader van het Europese 'Best Practice Hens'-project. Je kan het studiemoment hier integraal herbekijken. De praktische samenvattingen zijn gratis te downloaden. Een finaal event staat in Brussel gepland op 3 mei. Meer info bij Liesbeth Van Damme.

•Teeltoptimalisatie van mengteelten granen met vlinderbloemigen

In het VLAIO-LA traject Optipluim onderzoeken ILVO, Inagro en HOGent-Proefhoeve Bottelare de mogelijkheden van mengteelten van granen met vlinderbloemigen als alternatieve lokale eiwitbron. Naast het optimaliseren van verwerking en oogst van deze mengteelten zal ook het gebruik ervan worden onderzocht bij vleeskippen en leghennen. In een eerste proef werd vnl. gefocust op zaaidichtheid en rassenkeuze. Lees het volledige artikel.

Recent gestarte/goedgekeurde projecten

•Doormeten welzijnstrends i.f.v. stikstofuitstoot bij vleeskuikens

Op 1 januari startten het Proefbedrijf Pluimveehouderij, ILVO, Landsbond Pluimvee en Boerenbond het demoproject Optiwel-Emis. Het effect van actuele dierenwelzijnsmaatregelen zoals trager groeiende vleeskuikenrassen of een lagere bezettingsdichtheid op o.a. emissiereducties en bedrijfsvoering wordt onderzocht. Klik hier voor meer info of contacteer Neil Van den Broeck.

Oproep deelname

•Deelname project rond reductie vangschade

Het KIPVANG-projectteam zoekt leghennen- en vleeskuikenhouders waar zowel conventioneel als rechtop kan worden gevangen in de stal (min. 6.000 leghennen of min.10.000 vleeskuikens per stal) of vleeskuikenhouders waar bijkomend ook machinaal kan worden gevangen (min. 15.000 vleeskuikens per stal). Klik hier voor meer info, of contacteer Femke Delanglez.

•Deelname projecten rond waterverbruik op pluimveebedrijf

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij is op zoek naar zowel vleeskuiken- als leghennenhouders die meer te weten willen komen over het waterverbruik in hun stallen en de optimalisatie ervan. Klik hier voor meer info of contacteer Neil Van den Broeck.

•Enquête drinkwater op varkens- en pluimveebedrijven

Voor het VLAIO-LA traject BiofilmPrevent wordt een enquête georganiseerd voor Vlaamse pluimvee- en varkenshouders waarin gepeild wordt naar de vandaag gebruikte waterbronnen, de toegepaste waterbehandelingen en het eventuele reinigingsprotocol van de drinkwaterleidingen. Vul de enquête hier in.

•Enquête energieverbruik landbouwbedrijven

Het Europese RES4LIVE project wil het potentieel, maar ook de uitdagingen voor hernieuwbare energie in de veeteeltsector onderzoeken. Via een enquête wil men een zicht krijgen op de variatie in energieverbruik die vandaag op Vlaamse veeteeltbedrijven aanwezig is. Help het project en vul de enquête in!

Ander interessant (pluimvee)nieuws

•Podcast Blijven Boeren!?

Op een bepaald moment kunnen land- en tuinbouwers op een kruispunt in hun loopbaan komen te staan waarbij ze zich de vraag stellen “Blijf ik boeren?”. Vaak is er een aarzeling om een bepaalde weg in te slaan, bvb. door een economische of sociale druk. De podcast ‘Blijven Boeren?!’ wil dit topic bespreekbaar maken en biedt een aantal getuigenissen van land- en tuinbouwers. Beluister hier.

•Rendabiliteit windmolens op een landbouwbedrijf

Tijdens de Veetournee-studiedag van het Departement Landbouw en Visserij werd een uiteenzetting gegeven rond de rendabiliteit van windmolens op een landbouwbedrijf. Het artikel van het Departement hierrond kan je hier vinden.

•Veescoop geeft inzicht in dierengezondheid

In deze tiende Veescoop geeft DGZ een overzicht van de gezondheid van herkauwers, varkens en pluimvee in Vlaanderen tijdens de laatste 6 maanden van 2022. Bekijk hier de Veescoop pluimvee

Heb je zelf een vraag, suggestie of opmerking over de nieuwsbrief of de website?

Contacteer ons via het handige contactformulier!

 

Uitschrijven op deze mailing kan via het Privacy Center