Is deze mail niet goed leesbaar? Surf dan naar de online versie

Beste,

 

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van het PLUIMVEELOKET. Als verlengde van onze website houden we je zo op de hoogte van recente artikels, pluimveenieuws en komende activiteiten voor de pluimveesector.

Agenda

15 - 19 september: FestILVO - Festival van Weten en Eten

•16/9 (VM): Studiedag Recente ILVO-onderzoeksresultaten pluimvee
•16/9 (NM): Contactdag ILVO-DIER: Innovatie in/voor de veehouderij
•18/9: Publieksdag - Dag van de Landbouw
•19/9: Scholendag

Uitgelicht: 16/9 - StudieVM Recente ILVO-onderzoeksresultaten pluimvee

Reduceren van emissies, duurzame voeding voor optimale prestaties en gezondheid, welzijnsmonitoring en alternatieve houderijsystemen voor pluimvee. Dat is een greep uit de recente onderzoeksresultaten die ILVO-onderzoekers zullen presenteren op deze studievoormiddag, georganiseerd door ILVO en het Pluimveeloket.

Een mooi overzicht van onderzoeksresultaten met en voor de sector en i.s.m. verschillende partners zal worden gepresenteerd. Voldoende tijd om te netwerken wordt voorzien, o.a. tijdens de netwerklunch. Bekijk het volledige programma en vergeet je niet in te schrijven (tot 9/9)!

Nieuwe artikels

•Tips & tricks om hittestress bij pluimvee te voorkomen
•Worminfecties onder controle houden bij leghennen: hoe begin je eraan?
•Zoektocht naar optimaal mengtijdstip bij part-time groepshuisvesting voor voedsters

Nieuws uit projecten

•Studie Economische impact eventuele uitfasering verrijkte kooien

Eind 2020 gaf Vlaams Minister van Dierenwelzijn Weyts de opdracht tot het uitvoeren van een studie rond de economische impactberekening van een eventuele uitfasering van de verrijkte kooien. Deze studie had tot doel om antwoorden te bieden op vragen als ‘Wat is de economische impact op pluimveebedrijven met verrijkte kooien?’ en ‘Wat is de impact op de markt voor eieren en eiproducten?’. Bekijk het eindrapport. Meer info bij Annatachja De Grande.

•Mededeling MitePrevent - aanpak rode vogelmijt

Recent liep het demonstratieproject MitePrevent – Gezonde hennen door een totaalaanpak van rode vogelmijt – af. Projectpartners Proefbedrijf Pluimveehouderij, DGZ en Pluimveeloket volgden hierbij 9 leghennenbedrijven op gedurende een volledige productieronde. Monitoring bleek essentieel voor een succesvolle aanpak. Lees de resultaten in deze mededeling. Meer info bij Neil Van den Broeck.

Recent gestarte/goedgekeurde projecten

•Aanpak biofilm in drinkwatersystemen (pluimvee/varken)

Het project BiofilmPrevent is een VLAIO-LA traject waarin onderzocht wordt hoe een biofilm in drinkwatersystemen binnen de veehouderij (focus op varkens en pluimvee) is samengesteld en hoe de vorming ervan kan aangepakt worden. Start op 1 september voor 4 jaar. Inagro coördineert dit project, samen met partners ILVO en Proefbedrijf Pluimveehouderij. Meer info bij An Cools.

•aWISH: Optimalisatie welzijn vleeskippen en vleesvarkens

Doel van dit recent goedgekeurde Europese Horizon-project is om via geautomatiseerde monitoring van diergebaseerde welzijnsindicatoren in het slachthuis het welzijn van Europese vleeskippen en -varkens te evalueren en te optimaliseren. Feedback en advies worden via een tool verstrekt aan de verschillende schakels in de keten (veehouder, transport, slachthuis). Start op 1 november. Meer info in de perstekst of via awish@ilvo.vlaanderen.be.

Oproep deelname

•Bestuderen van vangproces bij vleeskippen en leghennen

Het KIPVANG-projectteam zoekt nog enkele vleeskippen- en leghennenhouders om 3 vangmethodes (conventioneel, rechtop en machinaal (enkel bij vleeskippen)) op hun bedrijf te bestuderen. Bij deelname neemt het projectteam contact op met de vangploeg van uw keuze. Een vergoeding wordt voorzien. Het vangproces moet plaatsvinden tussen oktober 2022 en augustus 2023. Zin om mee te werken of meer info nodig? Contacteer Femke Delanglez.

•Knaagdieronderzoek

Universiteit Antwerpen zoekt enkele pluimveebedrijven die last hebben van knaagdieren of van ziektes als Salmonellose, vlekziekte, influenza of de ziekte van Newcastle. In totaal zou het projectteam vier keer 1 week lang ratten komen vangen, en uitwerpselen van het pluimvee verzamelen (in samenspraak met de bedrijfsdierenarts). Klik voor meer info of mail Bram Vanden Broecke.

Ander interessant (pluimvee)nieuws

•Salmonella-resultaten pluimvee 2021

Elk jaar publiceert DGZ de resultaten van de Salmonella-analyses bij de Belgische pluimveetomen. In 2021 voldeed België enkel aan de vooropgestelde EU-doelstellingen voor Salmonella bij vleeskippen (dus niet voor leghennen, fokpluimvee en vleeskalkoenen). Salmonella infantis was het meest voorkomende serotype bij vleeskippen. Lees hier het volledige DGZ-rapport.

•Veescoop eerste jaarhelft 2022

Hoe is het gesteld met de gezondheid van pluimvee in Vlaanderen? Wat kwam er de eerste 6 maanden van 2022 binnen in de autopsiezaal van DGZ? Veescoop biedt een antwoord met een kort (halfjaarlijks) overzicht van mogelijke dreigingen, opvallende bevindingen en trends in de programma’s en ziektes bij o.a. pluimvee.

•Biologische landbouw in 2021

Het Departement Landbouw en Visserij bracht recent een brochure uit met daarin een overzicht van de biologische landbouw in 2021. Het aantal biolandbouwers steeg en het bioareaal nam toe. Bekijk de brochure.

•Daling in antibioticaverkoop en -gebruik in de diergeneeskunde in België in 2021

In 2021 waren er verschillende reducties ten opzichte van 2020 te zien voor wat betreft de verkoop van antibiotica in de diergeneeskunde, nl. 8,4% reductie in de totale verkoop; 12,3% reductie voor colistine; 12,9% voor de met antibiotica gemedicineerde voeders en 42,8% voor de kritisch belangrijke antibiotica. Bij vleeskippen worden ongeveer 0,4% alarmgebruikers geteld (bij varkens- en vleeskalverbedrijven resp. 9 en 13%). Lees het AMCRA-persbericht.

Heb je zelf een vraag, suggestie of opmerking over de nieuwsbrief of de website?

Contacteer ons via het handige contactformulier!

 

Uitschrijven op deze mailing kan via het Privacy Center