Is deze mail niet goed leesbaar? Surf dan naar de online versie

Beste,

 

Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van het PLUIMVEELOKET. Als verlengde van onze website houden we u zo op de hoogte van recente artikels, pluimveenieuws en komende activiteiten voor de pluimveesector.

 

Agenda

•29 september: Save the date! Recente ILVO-onderzoeksresultaten varkens en kleinvee  (onder voorbehoud)

Word jij onze nieuwe collega?

Ben je gepassioneerd door de pluimvee-, varkens- of rundveehouderij? Heb je een vlotte babbel of ervaring met (digitale) communicatiekanalen? Dan ben jij misschien de geknipte kandidaat voor de functie van technisch administratief ondersteuner voor het Pluimvee-, Varkens- en Rundveeloket. Solliciteer via deze weg t.e.m. 12 juli!

Nieuws uit de projecten

•Demoproject DE ANDERE KIP bijna ten einde
Doel was om aan te tonen hoe een alternatieve vleeskip in de Vlaamse markt gezet kan worden vanuit een coöperatieve samenwerking. Dit project heeft niet de bedoeling om een vervanging te zijn voor de reguliere kip, maar om een tussensegment aan te bieden tussen de reguliere en de bio-kip. Lees er hier meer over!
•LEGCOMBIO: Optimaliseer de uitloop van uw kippen!

Wilt u als pluimveehouder de uitloop voor uw kippen aantrekkelijker maken door de aanplanting van meerjarige, houtige gewassen? Binnen het project Legcombio bracht ILVO dit grondig in beeld. Een eindrapport is voorzien voor deze zomer, maar u kan hier al genieten van een voorsmaakje!

•INTROSECT: Zelf insecten kweken - hoe begin je eraan?
Het VLAIO-LA traject INTROSECT beoogt het kweken van insecten als primaire landbouwactiviteit. Er wordt een antwoord gezocht op vragen als: wat is mogelijk op een bestaand landbouwbedrijf? Welk insect gedijt waar het best? Zijn er veel aanpassingen nodig? De voorziene studiemomenten werden omwille van corona vervangen door videolessen. Bekijk ze hier!
•LEGLANGER: Preliminaire resultaten voederproeven

In het kader van het LEGLANGER-project probeert men o.a. inzicht te krijgen in de nutritionele behoeften van oudere leghennen. Twee proeven die doorgingen bij ILVO tonen aan dat het energie- en eiwitgehalte mogelijks gereduceerd kan worden zonder de productie of eischaalkwaliteit negatief te beïnvloeden. Op basis van preliminaire resultaten kan er voorzichtig geconcludeerd worden dat ook het opneembaar fosforgehalte gereduceerd kan worden. Lees hier meer over LEGLANGER.

Nieuwe artikels

•Handvaten bij preventie en bestrijding van wormen op bio-leghennenbedrijven

Vaak gebruikt men flubendazole als bestrijdingsmiddel tegen wormen. Vanaf 2021 wordt hiervoor een wachttijd opgelegd in de biosector. Dit artikel beschrijft een nieuw project waarin gezocht wordt naar mogelijke alternatieven voor beheersing/bestrijding van dit probleem.

•Algen als alternatieve eiwitbron in pluimveevoeders?

In het Interregproject ValgOrize onderzoekt men de mogelijkheden voor een Europese productie van algen als voedingsmiddel. Er wordt bestudeerd of de rest- en afvalstromen verwerkt kunnen worden in pluimveevoeder.

•Vleeskippen trappelen ter plaatse qua antibioticagebruik

Dit artikel geeft een aantal bevindingen weer die naar boven kwamen tijdens de roadshow voor pluimveehouders en -dierenartsen. AMCRA organiseerde dit samen met FAVV, FAGG en het departement Landbouw & Visserij.

•AMCRA stelt nieuwe visie 2024 voor: grootgebruikers moeten eruit!

De Visie 2020 van AMCRA loopt op zijn einde. Twee van de drie doelstellingen werden behaald. Met het oog op de toekomst, heeft AMCRA nu een nieuwe visie 2024 vastgelegd. In dit artikel kan u de beoogde doelstellingen ontdekken.

Oproep deelname

•Nog 1 bio-leghennenbedrijf gezocht voor deelname PREBEBIOLEG

Onlangs startte het project PREBEBIOLEG waarin partners ILVO en Bioforum op zoek gaan naar alternatieve beheersings- en bestrijdingsmethodes voor worminfecties bij bio-leghennen. Er wordt nog één bio-leghennenbedrijf gezocht voor deelname aan dit project! Geïnteresseerd of meer info nodig? Contacteer Evelyne Delezie via mail of via 09/272.26.20.

•Vleeskuikenhouders (bio/vrije uitloop) gezocht om app te testen of deel te nemen aan vervolg PPILOW

In het PPILOW-project ontwikkelde men een app waarmee vleeskuikenhouders het welzijn van hun dieren kunnen meten. Men zoekt nu een aantal bio- of vrije uitloop-vleeskuikenhouders om deze app eenmalig te testen in juni/juli 2020. Verder zoekt PPILOW ook nog vleeskuikenhouders voor deelname aan de vervolgstudie die het effect van deze app zal evalueren (opstart: september/december 2020). Klik hier voor meer informatie!

•Deelname ILVO-enquête: effect corona op uw bedrijf

ILVO startte deze grootschalige enquête op om te onderzoeken wat de impact is van de coronamaatregelen op uw landbouwbedrijf (persbericht). Bedoeling is dat enkel professionele landbouwbedrijven deelnemen. Deelname duurt ca. 15 minuten en resultaten worden anoniem verwerkt. Deze resultaten worden ter beschikking gesteld van de landbouw- en voedingssector. U kan nog steeds deelnemen via deze link!

Ander interessant pluimveenieuws

•Ontsmettingsmiddelen in de stal veroorzaken geen resistente bacteriën bij correcte toepassing!

Helder Maertens (ILVO/UGent) voerde in het kader van haar doctoraat een aantal veldexperimenten uit. Daaruit bleek dat bacteriën geen ontsmettingsmiddelenresistentie noch een verhoogde antibioticaresistentie ontwikkelden, althans bij gebruik van de ontsmettingsmiddelen zoals voorgeschreven door de fabrikant. Lagere concentraties kunnen wel problemen opleveren. Lees het volledige ILVO-persbericht.

•DISARM: Kennis delen rond bioveiligheid, ziektepreventie en antibioticagebruik
In deze derde nieuwsbrief van het DISARM-project vind je o.a. de eerste best practice video's (waaronder ook enkele pluimveefilmpjes). Je kan nog steeds mee discussiëren door je lid te maken van de Facebookgroep (Community of Practice). Geen Facebook? Lees dan de maandelijkse rapporten!

Heeft u zelf een vraag, suggestie of opmerking over de nieuwsbrief of de website?

Contacteer ons via het handige contactformulier!

 

Uitschrijven op deze mailing kan via het Privacy Center