The ValgOrize project can look back at another few months of promising research and interesting news. Find out more in this May newsletter! ValgOrize Nieuws Juni 2020 Beste Algen-enthousiasteling Ter opfrissing geef ik u even een (her)introductie met de wereld van ValgOrize: het hoofddoel van dit project is de analyse en optimalisatie van de smaak van zeewier en microalgen voor de Europese voedselmarkt, om uiteindelijk de Europese consument op te warmen voor het idee van algen op tafel. 11 partners uit Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en België komen samen om dat doel te bereiken.
Ondertussen zijn we het éénjarig jubileum van dit project gepasseerd, en hebben we onze eerste resultaten gepubliceerd. Het project loopt nu nog twee jaar, waarin nog veel nieuwe resultaten zullen volgen! Ik laat deze nieuwsbrief echter vooral voor zichzelf spreken, en nodig u uit om een bezoek te brengen aan onze website voor meer informatie. Enjoy!
- Johan Robbens (ILVO), projectcoördinator
Partnerpresentaties In elke nieuwsbrief stellen 2 projectpartners en hun rol binnen het ValgOrize-project voor. Ontdek deze keer wat Noordzeeboerderij en Nausicaá precies bijdragen aan dit project! Noordzeeboerderij zet zich in voor een sterke en gezonde Nederlandse blauwe economie, dankzij de opbouw van een inclusieve gemeenschap met krachtige samenwerkingsverbanden doorheen heel de zeewier-waardeketen. ValgOrize past dus perfect in dat plaatje. Nausicaá is niet alleen het grootste publieke aquarium van Europa, het engageert zich ook in samenwerkingsprojecten met andere aquaria, musea, een brede verzameling aan kenniscentra, verschillende overheidsagentschappen en professionele netwerken in Frankrijk en andere landen. ValgOrize is slechts een van de vele projecten waar Nausicaá bij betrokken is! © A. ROSENFELD – Nausicaá
Zeewierpaspoort Binnen het ValgOrize-project worden verschillende soorten algen bestudeerd. Deze algen zijn geselecteerd op basis van kenmerken die hen interessant maken voor de voedingsindustrie. In elke nieuwsbrief introduceren we een nieuwe algensoort. Deze keer presenteren we u... Suikerwier (aka duivelsschort)! Sugar Kelp
Saccharina latissima Textuur: Smaklen: Hoe te eten: wordt gebruikt als smaakversterker of kruid in andere gerechten Onderzoeksupdate ILVO DOET VOOR HET EERST VOEDERPROEVEN MET ALGEN BIJ VLEES- EN LEGKIPPEN Zijn kippen, en hun vlees of eieren, gebaat bij toevoeging van algen aan het voeder? Hoewel de focus van het ValgOrize-project ligt op duurzaam en kwalitatief geproduceerde, lekkere algen voor menselijke consumptie, bekijken onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in het kader van een zero waste aanpak ook hoe de kunnen worden gevaloriseerd in kippenvoeder. De toepassing lijkt veelbelovend; niet alleen bezitten veel algensoorten een hoog eiwitgehalte, ze kunnen ook gunstig zijn voor de vetzuur- en aminozuursamenstelling van de eieren, en zelfs de kleur van de dooier beïnvloeden. “Maar onder meer de aminozuur- en vetzuursamenstelling, de verteerbaarheid van het voeder en de smaak van het eindproduct zijn allemaal zaken die we zeker moeten bestuderen voordat we dit als standaardpraktijk invoeren”, zegt Johan De Boever, expert voederwaardering bij ILVO. “Dat doen we met de restproducten van de ValgOrize-voedingsgerelateerde studies.”
Onderzoek in de pijplijn: Marktstudie over het potentieel van zeewier-voedingsapplicaties De beschikbaarheid van gekwantificeerde en correcte data over de zeewiermarkt in Europa is beperkt. Betrouwbare data is echter wel essentieel voor de verdere ontwikkeling, groei en professionalisering van de sector. Om meer inzichten in de potentiële EU-markt voor zeewier-voedingstoepassingen te krijgen voert Noordzeeboerderij een marktstudie uit, als deel van Werkpakket 4 binnen het ValgOrize-project: valorisatie. Dit onderzoek zal voortbouwen op het eerder gepubliceerde vooronderzoek over de bestaande markt voor zeewier-voedingstoepassingen. Bedoeling is een beter begrip opbouwen van de marktvolumes, productsoorten, zeewierrassen en -vormen, markt-drijfkrachten en -barrières, groeipotentieel en belangrijkste stakeholders in de Europese markt. Om bij te dragen aan deze studie en uw waardevolle inzichten te delen, gelieve contact op te nemen met Lotte Bronswijk van Noordzeeboerderij!
In de kijker Het ValgOrize project inspireerde drie afstuderende studenten uit het FOGEM (Functioning and Management of Marine Ecosystems) masterprogramma, dat voorgezeten wordt door de Universiteiten van Lille en Littoral Côte d'Opale, om een project op poten te zetten genaamd 'Algen: de duurzame grondstof van morgen?'. Ze werkten aan een literatuurstudie en stelden vervolgens verschillende vragenlijsten op voor het brede publiek, wetenschappers en professionals uit verschillende velden in het Franse tweezeeëngebied. Ze ontvingen ingevulde vragenlijsten van meer dan 300 respondenten. De resultaten van hun onderzoek presenteerden ze tijdens de jaarlijke conferentie die door de studenten in het programma georganiseerd wordt in Etaples sur Mer in samenwerking met aquarium Maréis.
Voorbije events
Bedankt voor uw aandacht bij deze tweede nieuwsbrief! De volgende landt binnen zo'n 6 maand in uw mailbox.
|