Is deze mail niet goed leesbaar? Surf dan naar de online versie

Nieuwsbrief Varkensloket


Agenda
Toeren voor boeren

Kortrijk – 3 juli (hele dag)

Bekijk het programma met inschrijvingsmogelijkheid


Nieuw op www.varkensloket.be
 

Interactieve tool helpt varkenshouders bij juiste eindbeerkeuze

Vanaf eind april kunnen varkenshouders op https://testwerking.ilvo.be de prestaties vergelijken van de nakomelingen van eindberen uit diverse KI-centra. Op twee gesloten praktijkbedrijven worden hiervoor kraamstal-, biggenbatterij- en vleesvarkensparameters opgevolgd.

Doel van de deze aanpak is om de genetische verschillen bij eindberen van fokkerijorganisaties (momenteel VPF, RaSe en AWE) bloot te leggen zodat alle varkenshouders de meest geschikte genetica kunnen selecteren voor hun bedrijf. Als je als varkenshouder een weloverwogen keuze maakt op basis van de objectieve toolinfo, kan dit je nl. tot 10 euro extra per vleesvarken opleveren.
De tool gebruiken? Zie https://testwerking.ilvo.be.

 

Brochure kraamstalmanagement
Wil je meer weten over het groepsgewijs management van zeugen, de lay-out van kraamhokken, het registreren van kengetallen, het werpproces, een goed biestmanagement en/of het (bij)voederen van zeug en biggen in de kraamstal?

Het Departement Landbouw en Visserij, en Varkensloket ontwikkelden de Brochure kraamstalmanagement - in functie van vitale biggen en rendement (pdf).

Gerelateerde artikels: Dekmanagement, de motor van jouw bedrijf – Help! Mijn zeugen in de kraamstal eten niet en Vrijloopkraamstallen: vrije zeug-blije zeug?


Gluren bij de buren: alternatieven voor onverdoofde castratie - vrijloopkraamhokken - wie denkt aan de gezondheid van de varkenshouders?
In het voorjaar namen Varkensloket en ILVO deel aan het jaarlijkse Franse JRP (Journées de la Recherche Porcine) varkenssymposium. Topics zoals de stand van zaken omtrent de alternatieven voor onverdoofde castratie, ervaringen met vrijloopkraamhokken in de Franse proefbedrijven en de impact van fijn stof op de gezondheid van de varkenshouders werden bediscussieerd.

Een synthese kan je nalezen in volgend verslag.

 

Vijfstappenplan voor een goede proefopzet
Groeien mijn biggen beter als ik melkpapjes voorzie in de kraamstal? Hoe evolueert de kwaliteit en uitbetaling van mijn vleesvarkens als ik opteer voor een andere eindbeer? Kan ik door het verlagen van de hokdensiteit mijn vleesvarkens sneller afleveren en jaarlijks meer rondes draaien? Concrete vragen die je je als varkenshoud(st)er vroeg of laat stelt.
Maar hoe vermijd je valkuilen en zorg je ervoor dat je zo min mogelijk variatie hebt binnen de groepen dieren die je wilt vergelijken? Welke parameters volg je op en hoe interpreteer je de verkregen resultaten?

Door het volgen van een vijfstappenplan kan je al heel wat foutieve conclusies vermijden. Bekijk de vijf basisprincipes.

 

Europees actieplan voor minder couperen
Vanaf 1 september moet elke varkenshouder minimaal maandelijks het gebruikte verrijkingsmateriaal beoordelen voor minstens 5 hokken. Dit om na te gaan of het verrijkingsmateriaal effectief is. De Europese beoordelingsmethode is gebaseerd op de mate van interesse voor het materiaal aan de hand van het door de varkens vertoonde exploratieve gedrag. De dienst Dierenwelzijn ontwikkelde een excelbestand dat digitaal of op papier beschikbaar moet zijn voor de inspectiedienst.

Ook wordt vanaf september verrijkingsmateriaal dat enkel bestaat uit metaal of harde kunststof (zoals ketting of harde bal) niet langer als voldoende beschouwd. Het moet aangevuld met of vervangen worden door geschiktere materialen zoals stro, jute zakken, natuurlijk touw of zacht en onbewerkt hout/takken. Dit materiaal mag eventueel aan een ketting bevestigd worden om het van de vloer weg te houden. Meer informatie is beschikbaar op de website van de Dienst Dierenwelzijn.


Wil je als varkenshouder meer inzichten in je data verkrijgen?

ILVO werkt als één van de lead-partners in het Europese H2020 project Internet of Food and Farm 2020 (IoF2020) mee aan de grootschalige introductie van Internet of Things in de Europese en Vlaamse landbouw en voeding.
 

In de varkenssector coördineert ILVO, in samenwerking met Belgische, Italiaanse en Nederlandse partners, een case waarin de via sensoren verzamelde data van het varkensbedrijf en het slachthuis worden samengebracht waardoor de varkenshouder zijn/haar bedrijfsvoering kan optimaliseren. De focus ligt hierbij op het detecteren van gezondheidsproblemen, het optimaliseren van de productie en een verminderd voorkomen van van berengeur. Deze case wordt uitgevoerd op 4 praktijkbedrijven. Meer weten of interesse om deel te nemen als praktijkbedrijf? Zie volgende webpagina.

 

Hulp voor varkenshouders die kampen met kreupelheid bij vleesvarkens

Kreupelheid is nefast voor de productiviteit en het welzijn van de vleesvarkens, evenals het geneesmiddelengebruik op het bedrijf. Naar aanleiding van de ontvangen vragen over deze problematiek wil Veepeiler Varken samen met de varkenshouder en de bedrijfsdierenarts achterhalen wat de belangrijkste oorzaken en risicofactoren van kreupelheid zijn. Doel is om maatregelen op te stellen om deze aandoening te bestrijden en te voorkomen.

Veepeiler Varken gaat hiervoor op 10 bedrijven de keupelheidproblematiek uitgebreid onderzoeken. Dit gebeurt aan de hand van een autopsie van vijf vleesvarkens in de acute probleemfase, een drinkwateronderzoek (bacteriologisch en chemisch), een analyse van het voeder (calcium, fosfor, zink en koper) en twee bedrijfsbezoeken.

 

Krijg PRRS onder de controle met de Biggenmonitor

Sinds maart 2018 zit de Biggenmonitor in een nieuw kleedje. De focus ligt uitsluitend op de bestrijding van PRRS, een virus dat voor grote verliezen kan zorgen op een varkensbedrijf. Een eerste stap in de aanpak van PRRS is het monitoren van de situatie op de batterij. Hiervoor worden drie keer per jaar bloedstalen van 20 biggen onderzocht. Op basis van de resultaten van deze monitoring kan u samen met uw bedrijfsdierenarts de situatie op uw bedrijf verbeteren.

Meer uitleg over de Biggenmonitor en het PRRS-programma door te klikken op voorgaande hyperlinks.

Vragen? Contacteer uw bedrijfsdierenarts of DGZ (078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be).

 

Enkele recent beantwoorde vragen
Eén van onze kerntaken is het beantwoorden van vragen vanuit de sector. Hieronder vind je de antwoorden op enkele recent gestelde vragen terug.

Heb je ook een vraag? Onze contactgegevens vind je onderaan de nieuwsbrief.

 

•Zijn er (recente) onderzoekscijfers beschikbaar waarin het verschil tussen brijbakken en droogvoederbakken weergegeven wordt? En dit voor dagelijkse groei, dagelijkse voeropname, voederconversie en eventueel ook slachtkenmerken (% vlees, spek en spier, etc.)?
•Ik ben een vleesvarkensstal aan het bouwen met een groot aandeel dichte vloer. Ik zou graag automatisch stro willen verstrekken. Hoe zit het met de stro-opname en het stroverbruik? Worden de technische resultaten beïnvloed?
• Is er al onderzoek gedaan naar het effect van een variërende hokbezetting (0,75 m² vs. 0,85 m²) op de dierprestaties?

 

Het Varkensloket

Wat is het Varkensloket?

Het Varkensloket is het kennisplatform dat deel uitmaakt van het Praktijkcentrum Varkens en fungeert als het centrale aanspreekpunt voor varkenshouders en andere betrokkenen uit de varkenssector. Op onze website vind je o.a. onderzoeksresultaten in klare taal - info over demonstratieprojecten -  rekenmodules - een agenda met studiedagen, demodagen en workshops – verslagen en presentaties van studiedagen en gestelde vragen/antwoorden van collega-varkenshouders.

Vragen?

Heb je een vraag over de varkenshouderij? Stel deze via het contactformulier, telefonisch (09/ 272. 26.67) of via info@varkensloket.be.
 

In- en uitschrijven op deze mailing kan via het Privacy Center