Is deze mail niet goed leesbaar? Surf dan naar de online versie

Beste,

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van het Varkensloket. Als verlengde van onze website houden we je zo graag op de hoogte van o.a. recente artikels, onderzoeksresultaten, brochures en nieuwe projecten waar je aan kan deelnemen.

Agenda

Net gemist

Op 7 juli ging Veetournee door in Kortrijk. Naast een plenaire sessie over mentaal welbevinden, kwamen diverse thema’s aan bod. Bekijk de presentaties over sojavrije varkens, geschiktheid van dieren voor transport, optimaal speenmanagement en kleine windmolens op je landbouwbedrijf.

Nieuw op www.varkensloket.be

Optimaliseer je speenmanagement

Eind juni liep het demonstratieproject Optimaal speenmanagement - gerichte coaching voor een betere gezondheidsstatus - af (Inagro, DGZ, UGent en PVL). Resultaat is o.a. een checklist optimaal spenen die kan worden gebruikt om de kritische punten van je speenmanagement te identificeren en gericht aan te pakken.

De digitale eindbrochure bevat praktische tips om je speenmanagement te monitoren zodat je zelf actiepunten kan vastleggen om tot een betere gezondheidsstatus en optimale resultaten te komen.
De checklist optimaal spenen, eindbrochure en posters met praktische info rond kraamstal- en biggenmanagement vind je via de volgende link.

PIGWEB - toegang tot onderzoeksinstallaties via tweede call

Wil je graag gebruik maken van Europese top onderzoeksinstallaties? Dit kan via het transnationale toegangsprogramma (TNA) van het Europese PIGWEB-project dat zowel academische als private onderzoekers de kans geeft om onderzoeksvoorstellen voor varkens in te dienen.

De aanvragen staan open van 1 september tot 1 december 2022. Meer informatie over de procedure vind je op https://www.pigweb.eu/call-for-proposals. Op 3 oktober gaat een digitale helpdesk meeting door om eventuele vragen of twijfels te bespreken.

Geautomatiseerde welzijnsmonitoring van vleesvarkens en -kippen in slachthuis

Doel van het recent goedgekeurde Europese Horizon-project aWISH (Animal Welfare Indicators at the Slaughterhouse) is om via geautomatiseerde monitoring van diergebaseerde welzijnsindicatoren in het slachthuis het welzijn van Europese vleesvarkens en -kippen te evalueren en te optimaliseren. Op basis van de gegevens wordt feedback en advies vertrekt aan de veehouder, de transporteur en het slachthuis. Het project loopt vanaf 1 november gedurende vier jaar. Meer info vind je in de perstekst of via awish@ilvo.vlaanderen.be.

Aanpak van biofilm in drinkwatersystemen

Het project BiofilmPrevent dat startte op 1 september is een VLAIO-LA traject waarin onderzocht wordt hoe een biofilm in drinkwatersystemen binnen de veehouderij - met focus op varkens en pluimvee - is samengesteld en hoe de vorming ervan preventief kan aangepakt worden en worden verwijderd. Inagro (coördinator) voert dit project uit met partners ILVO en Proefbedrijf Pluimveehouderij. Meer info krijg je bij An Cools.

Oproep
Extra varkensbedrijf gezocht voor testwerking eindberen
Ben je een varkenshouder met een gesloten of halfgesloten bedrijf? Ben je gefascineerd door je technische bedrijfscijfers en ben je bereid om kraamstal- en afmestparameters te registreren? Bekijk de voorwaarden en wat ILVO jou kan bieden bij een langdurige samenwerking i.k.v. de testwerking in volgende flyer. Stel je kandidaat of bekom meer info bij Alice Van den Broeke.

Laat je begeleiden naar een lager antibioticagebruik

Word je geconfronteerd met een hoog antibioticagebruik bij de gespeende biggen en willen jij en je dierenarts een coach inschakelen om jullie hierbij te begeleiden? Maak dan gebruik van deze unieke kans en neem deel aan het Europese ROADMAP project. Door in te stappen in dit project krijgen jullie een uitgebreide individuele begeleiding inclusief onderzoeken. Wens je meer info of heb je interesse? Ontdek wat deelname inhoudt of contacteer DGZ-dierenartsen Caroline Bonckaert of Tamara Vandersmissen.

Interesse in conditiemeting en -sturing van je zeugen?  

Inagro, UGent en ILVO startten in juni een nieuw VLAIO-onderzoeksproject CONZOLE rond conditiemeting en -sturing van zeugen. Een optimale conditie van zeugen is immers belangrijk voor goede productieresultaten, voor hun langleefbaarheid én voor een efficiënt voerverbruik. Onder andere de ideale manier en tijdstippen voor conditiemeting, de evolutie van de conditie van zeugen tijdens hun levensduur en het bijsturen van de conditie via het voedermanagement worden onderzocht.  

Heb je interesse in een éénmalige conditiebepaling en -opvolging van een aantal zeugen, advies inzake het voedermanagement en een inschatting van het verband tussen conditiemetingen enerzijds en de technische resultaten en het voederverbruik anderzijds? Lees meer en geef je op via volgende webpagina.

Gezocht: varkenshouders voor knaagdierbestrijding

Binnen het Europese project Rodentgate onderzoekt de Universiteit van Antwerpen hoe men ratten en muizen op varkensbedrijven en de ziektes die ze eventueel dragen, kan bestrijden in een situatie waarin vergif niet langer geaccepteerd zal worden. Met behulp van kleine sensoren op de knaagdieren en op diverse locaties binnen het bedrijf, observeert men de contacten tussen knaagdieren alsook hun bewegingen op het bedrijf en zo mogelijk ook potentiële infectie-hotspots.

Men zoekt varkensbedrijven die veel last hebben van knaagdieren en toelaten om de loggers gedurende enkele maanden te gebruiken op hun bedrijf. Na deze periode worden intensief knaagdieren gevangen om de populatie te verlagen. Interesse of wens je meer informatie? Klik dan hier of contacteer Bram Vanden Broecke.

Heb je een vraag over de varkenshouderij?

Of een suggestie/opmerking over de nieuwsbrief of de website?

Contacteer ons via het handige contactformulier!

In- en uitschrijven op deze mailing kan via het Privacy Center