Is deze mail niet goed leesbaar? Surf dan naar de online versie

Beste,

 

hierbij ontvangt u de 3-maandelijkse nieuwsbrief van het RUNDVEELOKET. Naast een zeer goed gevulde agenda voor de komende maanden, houden we u graag op de hoogte van recente vragen en artikels over de rundveesector.

Agenda

 

7 mei: Infowandeling natuurbeheerplan Onderzoekskouter - Gondebeekvallei

 

11 mei: Introsect - Insectenkweek voor een duurzame landbouw

 

17 mei: Studiemiddag - Koeien naar de robot lokken op alternatieve wijze

 

30 mei: Studiemiddag - Rundvee-onderzoek @ ILVO

•Updates en resultaten van lopend en recent rundvee-onderzoek
•Jongvee-opfok, stikstofefficiëntie, methaanemissies, gras-veredeling
•Workshop rekentools, proefveldbezoek, ...

 

13 juni: Studiemiddag - Zwaluwen op het erf

 

29 juni: Demodag agro-ecologische proefplatform Hansbeke

Recente publicaties

Hoe bepaal ik de afmetingen van mijn ligboxen?

Ik heb de indruk dat de afmetingen van mijn boxen in mijn nieuwe ligboxenstal niet correct zijn. Hoe bepaal ik de correcte afmetingen van mijn ligboxen?

Is vloeibare ureum interessanter dan KAS?

Vloeibare ureum is per eenheid N vaak een stuk goedkoper dan kalkammonsalpeter (KAS), maar bij het gebruik ervan zou je met aanzienlijke ammoniakverliezen (NH3) rekening moeten houden. Is het dan nog wel interessant?

Zwaluwen op een rundveebedrijf

Mijn gemeente geeft subsidies voor bewoonde zwaluwnesten en omdat ze zo veel insecten vangen zou ik deze vogels ook graag ondersteunen. Zijn er zaken waar ik op moet letten of risico’s waar ik rekening mee moet houden?

Dinsdag 13 juni: Studiemiddag - Zwaluwen op het erf

Praktijkgids - Voederopname en nutriëntenbehoeften voor jongvee

Om de jongvee-opfok duurzamer te maken stelden de partners van VLAIO project JongLeven geactualiseerde praktische gidsen op rond (1) voederopname, (2) energie & eiwit, (3) mineralen en vitaminebehoefte van melkveevaarzen tijdens de opfok. Deze 3 praktijkgidsen bestaan uit een bondige literatuurstudie en praktische tabellen met de normen voor jongvee die herzien zijn volgens de actuele groeicurven gemeten op 14 Vlaamse referentiebedrijven gedurende het project JongLeven.

ILVO Rantsoentool Jongvee 1.0

Op basis van de geactualiseerde behoeftenormen werd een aangepaste Rantsoentool ontwikkeld voor jongvee van het Holsteinras.

Rekentools voor melkveehouders

Zes melkveehouders namen 2 jaar geleden het initiatief om de sector vooruit te helpen met praktische op maat gemaakte tools voor de melkveesector. Ze kozen uiteindelijk voor de thema’s inseminatiestrategie, vervanging van een reforme koe en rantsoenoptimalisatie. Voor elk thema ontwikkelden ILVO en Boerenbond, in EIP Melktools, een handige tool waarbij ieder technisch onderwerp wordt gekoppeld aan een economisch luik:

•Insemineer met het juiste rietje
•Vervanging reforme koe
•Voerwinsttool
Net gemist

Demobeurs: Hittestress bestrijden op 3 fronten

Op deze demonstratiebeurzen werden veehouders objectief geïnformeerd over de gevaren en tijdige detectie van hittestress, alsook de vele mogelijkheden die er bestaan om hittestress te voorkomen of te bestrijden. Verschillende firma's demonstreerden er hun producten en diensten die ze rond dit thema aanbieden.

ILVO Studiedag PAS: Ammoniak-reducerende maatregelen

Een blik achter de schermen van het onderzoek: Hoe komen we tot betrouwbare en toepasbare maatregelen mét resultaat? Wat omhelst het proces van initieel idee, over het verzamelen van gegevens, naar de uiteindelijke toepassing en borging van ammoniak-reducerende maatregelen voor veestallen?

Herbekijk: Presentaties en opnames

 

Studiedag: Vlot door de transitie - Nieuwe handvaten om transitiekoeien te monitoren

Op 17 maart 2023 ging op de Hooibeekhoeve in Geel de slotstudiedag van het VLAIO LA-project ‘Veerkracht’ door. De projectresultaten werden er voorgesteld aan een 65 aanwezigen waaronder melkveehouders, adviseurs, dierenartsen en onderzoekers. Op deze pagina stellen we de gegeven presentaties ter beschikking.

Herbekijk: Presentaties

Nieuws

VLAIO project PENSVOER: Valorisatie van granen in GPS met aandacht voor pensgezondheid

Hakselgranen en mengteelten met vlinderbloemigen lijken veelbelovend zowel voor de bodem, de boer als de koeien. Toch zijn er nog heel wat praktische vragen op. Op welk moment moeten we oogsten? Welke soorten en combinaties zijn het interessantst? Hoe passen we dit best in in een melkveerantsoen?

DEMO project METHEEN: Meteen inzetten op de implementatie van methaanreducerende voederstrategieën bij melkvee

Dit project wil aantonen hoe deze maatregelen toepasbaar zijn op diverse melkveebedrijven. Om dit in de praktijk te demonstreren krijgen verschillende bedrijven de kans om individueel opgevolgd, begeleid en geholpen te worden bij het starten met deze voedermaatregelen.

•Geef je mening over deze voedermaatregelen!

Gevraagd / gezocht

Enquête: Bodemkwaliteit op uw bedrijf

Het project Soildiveragro onderzoekt de impact van bodembeheer op de biodiversiteit in de bodem. In deze enquête willen wij graag uw mening horen over bodemkwaliteit in het algemeen en over de haalbaarheid om de bodem gezond te houden op uw bedrijf. Daarnaast is er ook een specifiek deel over niet-kerende bodembewerking. De resultaten worden gebruikt om beter advies te kunnen geven aan landbouwers en beleid, en om de noodzaak voor innovatie te kennen, in het voordeel van de landbouwers.

Enquête - Drijfmest verdunnen?

Voor de tweede helft van mei staat een thematisch uitwisselingsmoment rond het verdunnen van runderdrijfmest op grasland op de planning, georganiseerd door Hooibeekhoeve. Ter voorbereiding hiervan polsen we graag al eens naar het gebruik van de techniek met behulp van onderstaande enquête. Heb je tonnen ervaring met verdunde mesttonnen, of heb je er zelfs nog nooit bij stilgestaan? We horen het graag!

 

In de volgende Nieuwsbrief (juli 2023):

-   A2A2 melk: Beter voor je gezondheid?

-   Impact van biochar in het rantsoen op vertering en emissies

-   ILVO Rantsoentool 2.0: Vleesvee

-   ...

 

Heeft u zelf een vraag over rundveehouderij? Of een suggestie/opmerking over de nieuwsbrief of de website?

Contacteer ons via het handige contactformulier!
 

Uitschrijven op deze mailing kan via het Privacy Center