Recent gestarte projecten
1. Naar een meer duurzame pluimveehouderij via brongerichte vermindering van ammoniakemissie
In september 2018 werd een 4-jarig VLAIO-project opgestart aan het ILVO, i.s.m. Proefbedrijf Pluimveehouderij en Innovatiesteunpunt. Er wordt getracht om het ontstaan van emissies in vleeskuikenstallen te reduceren via o.a. voeder-, inrichting- en ventilatiestrategieën; een aanpak aan de bron dus. Meer informatie: Brongerichte vermindering van ammoniakemissie centraal in nieuw project of via madri.brink@ilvo.vlaanderen.be.
2. Kastanjetannines in pluimveevoeding om prestaties en darmgezondheid te verbeteren
Dit 3-jarig O&O-project werd in oktober 2018 aan het ILVO gestart, samen met UGent en Sanluc International NV en loopt bij vleeskuikens en leghennen. Tannines zijn natuurlijke producten die in tal van planten voorkomen en die anti-oxidatieve en antimicrobiële eigenschappen toebedeeld krijgen. Consumptie ervan kan een positieve invloed hebben op de vertering van vet en eiwit. In dit project worden de werkingsmechanismes uitgeklaard om dit additief zo optimaal mogelijk aan te wenden in de pluimveesector. Meer informatie:
Kip met kastanjes? of via kobe.buyse@ilvo.vlaanderen.be.
3. Op korte termijn een duurzame oplossing zoeken voor het bloedluizenprobleem
In oktober 2018 werd dit 42-maand durend Europees Interreg-project opgestart op het Proefbedrijf Pluimveehouderij met nog 5 internationale partners. Er wordt getracht om nieuwe, duurzame behandelingen te ontwikkelen door een combinatie van verschillende bestrijdingsmethodes. Deze zullen op 10 pilootbedrijven worden uitgevoerd in België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Meer informatie: Interreg-project “MiteControl” of via eva.decru@provincieantwerpen.be.
4. Naar een hoger rendement door het verantwoord verlengen van de legperiode
Dit 4-jarig VLAIO-project werd in december 2018 opgestart aan het ILVO, met Proefbedrijf Pluimveehouderij en Pehestat als partners. Via voeder- en managementtechnieken wordt getracht om de leghennen aan te houden tot een leeftijd van 100 weken zonder in te boeten op parameters zoals ei- en botkwaliteit, productie en dierenwelzijn. Meer informatie volgt of via sarah.teerlynck@ilvo.vlaanderen.be.