Beste,

 

Hierbij ontvangt u de tweede nieuwsbrief van het PLUIMVEELOKET. Als verlengde van onze website houden we u zo op de hoogte van recente vragen en artikels en komende activiteiten voor de pluimveesector.

Agenda

•27 mei: Studieavond konijnenboekhouding
•25 september: Pluimveesymposium leg
•26 september: Pluimveesymposium vlees

Vragen/antwoorden via Pluimveeloket

•Duurzaamheid witte en bruine eieren

Is het duurzamer om witte leghennen te houden i.p.v. bruine leghennen?

 

•Technieken fijnstofemissies pluimveestallen

Wat zijn de huidige, meest effectieve systemen om fijnstofemissies tegen te gaan voor pluimveestallen?
 

•Insecten in pluimveevoeding

Wat is het huidige wettelijk kader omtrent het gebruik van insecten als diervoeder?

 

•Invloed probiotica op pluimveemest

Is er reeds onderzoek uitgevoerd betreffende de invloed van probiotica op de mestproductie bij pluimvee?

Nieuwe artikels

•Welke techniek zorgt voor een fijnstofreductie van 100% in de pluimveestal?
•Dierenwelzijn kan nu eenvoudig gecheckt worden via een handige zelfscan!
•Ingekuilde mengteelten van veldbonen en graan als alternatieve eiwitbron voor bio-leghennen?
•Zeer divers pluimveeonderzoek aan het ILVO!

Pas gestarte projecten

1. Ontwikkeling monitoringssysteem welzijn leghennen aan slachtlijn

In maart startte dit 4-jaar durende onderzoeksproject, gefinancierd door de Vlaamse Overheid (Dep. Omgeving). In het LEGMONI-project ontwikkelt ILVO een monitoringssysteem dat het welzijn van leghennen aan de slachtlijn kan bepalen op een praktische en objectieve manier. De keuze van de te scoren parameters laat toe te bepalen in welke fase (van begin leg t.e.m. slacht) het welzijn van de leghen minder scoorde.

--> Oproep deelname: 60 leghennenbedrijven (alle huisvestingstypes) worden gezocht voor opvolging van opzet tot wegladen. De opzet moet plaatsvinden tussen juli 2019 en juni 2021. Bedrijf wordt 4x bezocht; leghennenhouder moet niets extra doen en krijgt vergoeding. Klik hier voor de volledige oproep of contacteer Anneleen Watteyn bij vragen (09/272.26.09).

2. Gezonde hennen door totaalaanpak van rode vogelmijt

In maart startte een 2 jaar durend demonstratieproject MITEPREVENT, gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en met als partners Proefbedrijf Pluimveehouderij, DGZ en het Pluimveeloket. De focus ligt op een totaalaanpak van het rode vogelmijt-probleem waarbij een preventieve aanpak primeert op een curatieve en monitoring essentieel is. Voor meer informatie kan u terecht bij ine.kempen@provincieantwerpen.be, viviane.aerts@dgz.be of info@pluimveeloket.be.

3. Optimalisatie van groepshuivesting van voedsters (konijnen)

In mei startte een 3-jaar durend onderzoeksproject, gefinancierd door de Vlaamse Overheid (Dep. Omgeving, Team Dierenwelzijn Beleid). In dit project zal onderzocht worden hoe part-time groepshuisvesting bij voedsters het best kan worden aangepakt met het oog op het welzijn en de productiviteit van voedsters en jongen. Sectororganisaties en professionele konijnenbedrijven zijn betrokken. Voor meer informatie kan u terecht bij liesbeth.vandamme@ilvo.vlaanderen.be.

 

4. Valorisatie van zeewier en microalgen als voedsel voor Europese markt

In februari ging een nieuw Europees Interreg-2 zeeën project ValgOrize van start. Twaalf partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië onderzoeken hoe zeewier en microalgen op een duurzame manier gekweekt kunnen worden zodat ze geschikt zijn voor voedseltoepassingen op de Europese markt. Ook wordt gekeken naar mogelijke toepassingen in voeders, waaronder voeder voor leghennen en vleeskippen. Voor de voederproeven kan u terecht bij marta.lourenco@ilvo.vlaanderen.be; algemeen bij johan.robbens@ilvo.vlaanderen.be.

5. Reductie antibiotica(resistentie) in Europese veehouderij

Begin 2019 startte het Europese thematische netwerk DISARM. Gedurende 3 jaar bundelen Europese veehouders, dierenartsen, adviseurs, onderzoekers en industrie uit 9 landen de krachten in de strijd tegen antibioticaresistentie en dit onder het coördinerende oog van ILVO. Het doel is te komen tot een duurzame en effectieve verspreiding van ‘beste praktijken’ en innovaties gericht op het verbeteren van de diergezondheid en het stimuleren van een verantwoord antibioticagebruik in de veehouderij. Op die manier tracht men de resistentieproblematiek terug te dringen. Voor meer informatie kan u terecht bij frederik.leen@ilvo.vlaanderen.be.

Heeft u zelf een vraag, suggestie of opmerking over de nieuwsbrief of de website?

Contacteer ons via het handige contactformulier!

 

Inschrijven nieuwsbrief